Søg
11. august 2013 ..:: Det mener ATTAC » Udtalelser » Vand er ikke en handelsvare ::..   Log ind
 Vand er ikke en handelsvare Minimer

       ATTAC Danmark vender sig imod liberaliseringsplaner

 

Regeringen vil gøre Danmarks vandforsyning mere ”effektiv”. Og midlet de foreslår, er et opgør med et gammelt og hævdvunden princip, nemlig ”hvile-i-sig-selv” princippet. Det princip har sikret at vand ikke er blevet betragtet som en pengemaskine, men det skal nu være slut. Nu skal der kunne trækkes et klækkeligt overskud ud af undergrunden.

 

Argumentet for at afskaffe princippet er, at liberaliseringer vil skabe effektivisering. Men hvis erfaringer fra liberaliseringer på området har noget at sige, er det snarere det omvendte. For eksempel er de tidligere forbrugerejede elværker med ”hvile-i-sig-selv” princip ”liberaliseret” til hæmningsløs spekulation på forbrugernes bekostning. Denne verden er oversået med eksempler på, at når vand skal give fortjeneste, så betaler forbrugerne. Ikke bare med vandregningen, men også med øget risiko for forurening og forsyningssvigt.

 

Vand er et af de områder, der skal styres af forbrugerne, enten gennem andelsforsyning eller andre borgerstyrede, private forsyninger, eller gennem offentlig drift. Selv hvis der virkeligt er en marginal besparelse at hente – det tror vi ikke der er – så er der ikke nogen mennesker i dette land, der er så tynget af deres vandregning, at det er risikoen værd at foretage det eksperiment, regeringen vil gennemføre.

 

Derfor vil ATTAC gennemføre en kampagne for at bevare ”hvile-i-sig-selv” princippet. Vi vil gøre erfaringerne mere almindeligt kendte og inspirere til aktivt forsvar for og forbedring af et fælles gode.

 

ATTAC-Danmarks landsmøde, februar 2006


    

  Vilkår for anvendelse  Om beskyttelse af private oplysninger | udviklet af bestilhjemmeside.dk - hjemmeside pris